Butiker i svenska fjällen

De vanligaste ställena du kan handla på i svenska fjällen är i fjällstugor. De finns i olika storlekar och har varierande sortiment, som exempelvis tips på fjällmenyer som du själv kan tillaga. Fjällstugorna vill i första hand ha ett sortiment som ska göra din vistelse i fjällen så bra det går. Butikssortimenten brukar delas in i tre olika nivåer: Small, medium och large. Där small innefattar ett sortiment som är begränsat till varor så att du ska kunna laga en fullständig måltid, och här finns också drycker att köpa. I mediumsortimentet hittar du fler varor som gör att du kan tillaga flera sorters rätter. Det finns varor så du kan laga vegetariska rätter, och för dig som är laktos- eller glutenintolerant finns det också råvaror. I dessa stugor finns givetvis även drycker. Till slut är det fjällstugor med largesortiment och de har ett brett urval av varor. Det finns även, precis som i stugorna som säljer mediumsortiment, alternativ för dig som är vegetarian, laktos- eller glutenintolerant och det finns givetvis drycker att köpa.

Kategorier som butikernas sortiment är indelade i

Du ska kunna köpa så du kan laga frukost, lunch och middag. Du ska också kunna köpa godis, snacks och olika alkoholfria drycker. Även hygienartiklar ska finnas och i de fjällbutiker som säljer largesortiment ska minst 30 procent av varorna vara KRAV-märkta eller ekologiska produkter.

Hur varorna prissätts

Det finns en gemensam prissättning för det sortiment som säljs. Priset ska finnas väl synligt på butikshyllan där varan finns. Det ska även finnas vid fjällbutikens kassadisk och för att underlätta växelhanteringen är priserna endast i jämna kronor. Det ska även stå synligt på prisetiketten om varan är ekologisk.

Andra butiker

Förutom fjällbutiker finns det på större orter lokala handlare som till exempel Ica och butiker som säljer sportutrustningar om du är i akut behov av det, detta för att du inte ska behöva åka iväg till närmaste storstad när du är på fjället.