Köpa bensin i svenska fjällen

Ju närmare svenska fjällen du kommer blir vägarna raka och långa. Samhällen ligger heller inte lika tätt som förut, så då är det bra att ha full tank innan du kommer in i fjällvärlden. Visst finns det bensinmackar lite varstans, men inte som du är van med neråt landet. En extradunk med bensin är därför också att rekommendera. Nutidens bilar har visserligen stora tankar och du kan köra många mil på en tank, men problem med bilen och dess bränslefunktion kan uppstå här, precis som på andra ställen i Sverige. Däremot är inte förutsättningarna lika hoppfulla att hitta hjälp i närheten och ibland finns det ingen täckning på mobilen.

Små bensinstationer

I fjällen finns det många små aktörer som inte anlitar de största och mest kända på marknaden, dessa mackar hitta du på de mindre vägarna. När du senare kommer in i de större skidsamhällena brukar det finnas gott om de större och väletablerade kedjorna.

När sportlovsperioderna påbörjas i Sverige kontrolleras alla bensinstationer i Härjedalen, Dalafjällen och Södra Jämtlands fjäll. Det görs för att de som tankar uppe i fjälltrakten ska vara säkra på att de får korrekt mängd bränsle.

Elbil

Det går till och med bra att åka upp till fjällen med elbil, om du bara planerar din resa ordentligt. I södra Sverige finns det ungefär en elstolpe med tio mils mellanrum. Sedan finns det bra med elstolpar på det större vägarna ända upp till Sundsvall, där de börjar glesas ut. Ska du högre upp finns det en hel del att tänka på, som att inte köra om för ofta, att du har bra kontroll på hur din elbil fungerar och hur långt du kan köra innan batteriet är tomt. Det tar omkring en halvtimme att ladda upp bilen och är det sträng kyla är det nog inte det roligaste att stå och vänta på att bilen ska laddas upp. Men med dagens utveckling lär det snart dyka upp flera elstolpar.